Leven, koken en proeven met de seizoenen

Mayonnaise


De Spanjaarden claimen de mayonaise (mahonesa) te hebben uitgevonden in de stad Mahón in Menorca. Ze zijn er gek op en gebruiken het om soepen te verrijken, voor saladedressings en als dipsaus voor groente, garnalen en kreeft.

Ingrediënten:

1 ei

1 kleine eetlepel mosterd

snufje zout

2 eetlepels citroensap

100 ml olijfolie

200 ml zonnebloemolie


keukenmachine of staafmixer

Kook water en giet het kokende water over het ei dat je in een bakje hebt gelegd. Laat het ei 1minuut liggen en haal het eruit anders gaat het eiwit stollen. Zo dood je de salmonella (die zit alleen aan de buitenkant van de eierschaal).


Los de mosterd en zout op in het citroensap. Doe het in de mengkom van de keukenmachine, voeg het ei toe en draai het door elkaar. Voeg dan heel langzaam de olie door de deksel. De mayonnaise wordt langzaam een lobbige saus. Door 1 deel olijf- en 2 delen zonnebloemolie te gebruiken wordt het mild van smaak. Laat de saus een half uur op een koele plek opstijven.


Met een theelepel citroenzest maak je er een heerlijke citroenmayo van! Citroenzest maak je door de schil van de citroen te raspen. Neem niet het wit van de schil mee, dat smaakt bitter.


Aïoli


De bekende Spaanse saus die als smaakmaker bij groente-, vis- en vleesgerechten wordt gebruikt en die je ‘s nachts nog wel eens wakker laat schrikken met een verschroeiende dorst!


Ingrediënten:

2 kleine eieren

2 flinke teentjes knoflook

snufje zout

1eetlepel citroensap

300 ml olijfolie


keukenmachine of staafmixer

Kook water en giet het kokende water over het ei dat je in een bakje hebt gelegd. Laat het ei 1minuut liggen en haal het eruit anders gaat het eiwit stollen. Zo dood je de salmonella (die zit alleen aan de buitenkant van de eierschaal).


Wrijf de knoflook fijn met de platte kant van het mes. Strooi hier zout op en laat het 5 minuutjes staan. Zo verdwijnt de meeste lucht die knoflook je adem en zweet de volgende dag laat stinken.


Los de knoflook en zout op in het citroensap. Doe het in de mengkom van de keukenmachine, voeg het ei toe

en draai het door elkaar. Voeg dan heel langzaam de olie door de deksel. De aïoli wordt langzaam een lobbige saus. Laat de saus een half uur op een koele plek opstijven.