Leven, koken en proeven met de seizoenen

Conserveren van je oogst


Siroop

Aan het einde van het voorjaar en begin van de zomer bloeien veel bomen en struiken met prachtige bloesems; die kan je vangen in een siroop! Meidoorn, lindebloesem, rimpelroos en natuurlijk de vlierbloesem! De siroop even een week of drie, vier laten rijpen en serveren in een glas met bruisend mineraalwater, heerlijk verfrissend. Hier het recept:


  • 1 Citroen in schijven
  • 1 citroen, zest en sap
  • Halve grote pan bloesem plm 2,5 liter
  • 2 takken munt (in de bloei)
  • 2,5 liter water
  • 1 kilo rietsuiker
  • 3 literflessen, steriel

 

De bloesem, munt en citroenschijven onder water zetten en nachtje laten trekken. Alles opkoken, laten afkoelen en zeven en uitpersen door kaasdoek.

Opkoken met suiker, citroenzest en sap en heet bottelen in schone flessen.


Zomerjam

  • 1 kilo zomerfruit: aalbessen, kersen, blauwe bessen, aardbeien, bramen, pruimen
  • 1 citroen, zest en sap
  • 400 gram geleisuiker
  • 2 takken munt (in de bloei)
  • 4 topjes lavendel
  • 5 jampotten, steriel

 

Was het fruit en ontpit de kersen en pruimen. Pureer het fruit en zet dit samen met de suiker, citroen, munt en lavendelbloemen een nachtje buiten de koelkast om in te trekken. 


Kook de jam plm een half uur in, verwijder de munt- en lavendeltakjes als die nog zichtbaar zijn, vul de jampotten en sluit deze af.